PROJEKT - JSAB

Storgatan i Ängelholm vid julskyltningen 2012


Första etappen av Storgatan var en del av Centrumförnyelsen i Ängelholm.

Vid julskyltningen var det premiär för ny julbelysning, specialdesignad för att passa belysningsstolparna.


Foto Jan Ebbesson

Tegelbruksbron och Stortorget i Ängelholm


Ljsupelarna på Tegelbruksbron kan skifta färg men grundinställningen är vitt.

På torget får man en jämn och väl avbländad belysning med bara fyra master, i en av dom finns även en permanent ljudanläggning.


Foto Ole Jais-Nielsen (publcerade här med tillstånd av Annell Ljus och Form)

Love & Light i Helsingborg 2009


Vi på JSAB hjälptes åt att hitta på något kul på gamla polishuset och som passade ihop med temat.


Foto Jan Ebbesson

LINDAB Arena sommaren 2008


När Ängelholms Ishall skulle byggas om till Elitseriearena under sommar 2008 hade jag förmånen att få medverka som kontrollant och biträdande besiktningsman på EL-sidan.

Ofta var kameran med och här kan ni följa  den rekordsnabba förvandlingen.

För den som eventuellt inte vet så är jag en trogen Rögle supporter så det var ett speciellt uppdrag på flera sätt.


Foto Jan Ebbesson

Mar Shopping Matosinhos utanför Porto i Portugal


Ljusdesignen har utförts av Jan Ebbesson och hans kollegor på JSAB Elkonsult, Helsingborg, tillsammans med arkitekten Augusto Lopes på CPU Retail Arkitekter i Lissabon, Portugal. JSAB hade ett mycket bra stöd från Inter IKEA Centre Group och den lokala elinstallatören, det är viktigt att framhålla att alla arbetade i samma riktning och det var ett utbyte av idéer som gjorde det goda resultatet möjligt. Resultatet blir aldrig bättre än den svagaste länken. Förutom det estetiska var det också viktigt med en låg energiförbrukning. I de allmänna ytorna är energiförbrukningen ca 13 W / m². Den genomsnittliga belysningsstyrkan är ca 300 Lux men det varierar. Det behövs både ljus och skugga för att skapa en god stämning.


Utförandet av den indirekta belysningen skiljer sig åt i olika delar av centret. Ett gemensamt tema har varit natur och ibland är den utförd som infällda ljusboxar, på andra ställen kan den sitta på ovansidan av nedpendlade konstruktioner i form av löv. Det indirekta ljuset är oftast utfört med två rader av lysrör, överlappade, så att man får en kontinuerlig rad av ljus utan att se lysrören, bara ljuset.


Ett av de mer spektakulära områdena är det stora östra takljuset. Taket är som stora snäckskal, mycket vacker arkitektur. Om man tittar från ena hållet kan man se himlen mellan skalen, men tittar man åt andra hållet ser man bara taket men känslan av dagsljuset som kommer in finns kvar. Målsättningen var att måla taket med ljus och att det skulle vara möjligt att ändra färger, att ha olika teman. Efter att ha talat med flera olika leverantörer föll valet på XAL Stila LED armatur och en rad dolt monterad på vardera sidan av det över 100 m långa takljuset. Under byggprocessen gjordes flera provbelysningar med olika fabrikat och linser för att se att resultatet blev det önskade. Efter alla praktiska prov kvarstod valet på XAL armaturerna som installerades. Resultatet blev en mycket jämn och fin belysning, även till viss del synlig i dagsljus.


Här sattes programmeraren på prov och fick verkligen visa vad

som kan göras med en modern DMX styrd LED anläggning.


I modeavdelningen finns det ett glasgolv med LED-belysning. Detta kan också ändra färger i olika teman

och tillför glamour till denna del av centret.


Ett mindre takljus har försetts med små blå lysdioder, monterade i skärningspunkter för konstruktionen för att förhindra att takljuset upplevs som ett stort svart hål när det mörkt ute. Men det ger också ett mycket behagligt blått skimmer på undersidan, som syns även en mulen dag.


Vårt samlade intryck är att vi har ett behagligt ljus i köpcentrum med en bra balans mellan dagsljus och artificiellt ljus.


Foto Fernando Guerra

Kontakt


Jan Ebbesson


Janebbe Elkonsult & Ljusdesign

Abborrgränd 28

262 41 Ängelholm


070 - 532 59 88

jan@janebbe.se